تزوتان تودورف فیلسوف، نشانه شناس و نظریهپرداز ادبی فرانسه درگذشت

ادبیات اقلیت ـ تزوتان تودورف نظریهپرداز ادبی فرانسوی بلغاریتبار، روز سهشنبه نوزدهم بهمن / هفتم فوریه، در ۷۷ سالگی در پاریس درگذشت.
دختر تودورف به خبرگزاری فرانسه اعلام کرد که این متفکر بر اثر یک بیماری عصبی و مغزی درگذشته است.
تزوتان تودورف در حال اتمام نگارش آخرین کتابش با عنوان “پیروزی هنرمند” بود.
او که سال ۱۹۳۹ در سوفیا پایتخت بلغارستان به دنیا آمد و در ۱۹۶۳ به پاریس مهاجرت کرد، در سمینارهای رولان بارت در مدرسه مطالعات عالی علوم اجتماعی شرکت میکرد.(۱)
تودورف نویسنده چندین کتاب ادبی، تاریخ و سیاسی است که از اولین کارهایش می توان به “ادبیات و معنا” و همچنین “مقدمهای بر ادبیات خیالپردازانه (فانتاستیک)” اشاره کرد که موجب شهرتش شد.
برخی از کتابهای این نویسنده به زبان فارسی نیز ترجمه شده است.
تزوتان تودورف به ایران هم سفر کرده بود و دو سخنرانی او با موضوع ادبیات و اخلاق در خانه هنرمندان با ترجمه آزیتا همپارتیان در قالب کتابی با عنوان “تودورف در تهران” منتشر شده است.
——
۱. در کتاب پنجاه متفکر بزرگ معاصر از ساختارگرایی تا پسامدرنیته آمده است: تودوروف در بلغارستان به دنیا آمد و در ۱۹۶۳ به پاریس رفت. او که در بلغارستان مدرکی گرفته بود و توصیهای از دانشگاه صوفیه در دست داشت، برای نخستینبار هنگامی که با ماهیت محافظهکارانه سوربن پیش از ۱۹۶۸ آشنا شد که از دانشکده ادبیات آنجا انجام پژوهش در زمینه نظریه ادبی را درخواست کرد. رئیس دانشکده به سردی به اطلاع تودوروف رساند که در دانشکده او پژوهش در زمینه نظریههای ادبی انجام نمیگیرد و هیچ موردی هم برای این کار وجود ندارد. تودوروف جوان برای آنکه مرعوب نشده باشد، به مطالعه در کتابخانه سوربن پرداخت و از طریق یکی از کارمندان کتابخانه سرانجام با ژرار ژانت تماس گرفت و او به تودوروف پیشنهاد کرد که در سمینار رولان بارت در مدرسه مطالعات عالی علوم اجتماعی شرکت کند. تماس او با رولان بارت او را قادر ساخت که مقالاتی برای نشریهٔ پرنفوذ نشانهشناسی میانرشتهای، یعنی کمونیکاسیون بنویسد. (+)
ادبیات اقلیت / ۲۰ بهمن ۱۳۹۵
