رمانی دربارۀ نسل کشی ارمنیها
ادبیات اقلیت ـ امسال یکصدمین سال نسل کشی ارامنه به دست دولت عثمانی در ترکیه بود. کشتاری که برخی آن را هولوکاست ارامنه می خوانند و از سال ۱۹۱۵ تا ۱۹۱۷ ادامه یافت.
قوام الدین رضوی زاده اخیراً رمانی را با نام «خنجری در این باغ» منتشر کرده است، که به این موضوع تاریخی می پردازد.
این رمان نوشتۀ واهه کارنیک خاچادوریان، معروف به «واهه کاچا»، نویسنده و روزنامه نگار ارمنی تبار فرانسوی است که در سال ۲۰۰۳ از دنیا رفته است.
او که زادۀ سال ۱۹۲۸ در دمشق (امپراتوری عثمانی) بود، در سال ۱۹۶۲ بخاطر تهیه دو گزارش ژورنالیستی با عناوین “Pas de pitié pour les aveugles” و “Les cancéreux” برنده Prix Pelman شد.
در ابتدای این رمان توضیحاتی درباره فروپاشی امپراطوری عثمانی و چگونگی کشتار برخی از ارامنه به دست عثمانیها و همچنین مبارزات ارامنه برای دستیابی به آزادی و استقلال خود در سالهای تسلط امپراطوری عثمانی بر بخش زیادی از کشورهای دنیا آمده است.
همچنین در پایان کتاب فهرستی از منابع و اسنادی که نویسنده طبق آنها رمان خود را به نگاش درآورده آمده است. واهه کاچا نویسنده این اثر خود در جایی این اثر را حاصل هشت سال مطالعه و کار بیوقفه معرفی کرده است.
در یادداشت پشت جلد کتاب میخوانیم: ««خنجری در این باغ» داستان زندگی خانوادهای ارمنی در فاصله سالهای ۱۸۹۴ تا ۱۹۱۶ در ترکیه عثمانی است. رمان همچون یک نقاشی دیواری عظیم مملو از شخصیتهای بسیاری است که به صحنه میآیند و پیشاپیش آنها آزاد و تیگران دوریان دو برادر از خانوادهای سرشناس و هراند ورامیان روشنفکر و هنرمندی آگاه قرار دارند. چهرههایی که نماد ملتی هستند که هنوز خود و تاریخش کاملا شناخته نشده است. واهه کاچا صمیمانه حوادث تاسفبار و دردناکی را که به یک نژادکشی واقعی انجامید بازسازی کرده است، حوادثی که امروزه گاه به عمد به فراموشی سپرده میشود.
«خنجری در این باغ» چنان با حرارت شرح داده شده است که هیچ کس نمیتواند در برابر محتوای آن بیتفاوت باشد. این خنجر که به نوعی همان شمشیر داموکلس بود، پیوسته زندگی هزاران خانواده را که جز زندگی آرام و کشت و کار در باغهایشان چیزی نمیخواستند تهدید و تخریب کرد.»
«خنجری در این باغ» در ۵۷۴ صفحه با قیمت ۲۶ هزار تومان از سوی انتشارات مازیار به چاپ رسیده است.