پروندۀ ویژه: حوزه علمیه و ادبیات داستانی Reviewed by Momizat on . ادبیات اقلیت ـ در پروندۀ «حوزۀ علمیه و ادبیات داستانی» که حاصل همکاری سایت دین آنلاین و سایت ادبیات اقلیت است، در قالب یادداشت، گفت‌وگو و نقد، به موضوع ورود برخ ادبیات اقلیت ـ در پروندۀ «حوزۀ علمیه و ادبیات داستانی» که حاصل همکاری سایت دین آنلاین و سایت ادبیات اقلیت است، در قالب یادداشت، گفت‌وگو و نقد، به موضوع ورود برخ Rating: 0
شما اینجا هستید:خانه » پروندۀ ویژه » پروندۀ ویژه: حوزه علمیه و ادبیات داستانی

پروندۀ ویژه: حوزه علمیه و ادبیات داستانی

این پرونده باز خواهد بود و به مرور، مطالب دیگری به آن افزوده خواهد شد.
پروندۀ ویژه: حوزه علمیه و ادبیات داستانی

ادبیات اقلیت ـ در پروندۀ «حوزۀ علمیه و ادبیات داستانی» که حاصل همکاری سایت دین آنلاین و سایت ادبیات اقلیت است، در قالب یادداشت، گفت‌وگو و نقد، به موضوع ورود برخی دانش‌آموختگان حوزۀ علمیه به جریان ادبیات داستانی فارسی و نوشتن داستان و رمان، خواهیم پرداخت. سعی داریم تا با پرداختن به این موضوع، ابعاد مختلف این پدیده را بکاویم و دربارۀ آن سخن بگوییم. آیا اصولاً ادبیات داستانی حوزویان می‌تواند نشان دهنده هویت صنفی آنان باشد؟ بررسی انتقادی آثار داستانی حوزویان چه چیزی را نشان می‌دهد؟ دانش‌آموختگان حوزه چه ویژگی‌هایی دارند و این ویژگی‌ها چه تأثیری می‌تواند بر نگاه آنان به ادبیات داستانی داشته باشد؟ از اختلاط پدیده “ادبیات داستانی” آن هم به معنای مدرن کلمه و نه صرفاً قصه و قصه‌گویی با سوژه “انسان معاصر حوزوی” چه به وجود می‌آید؟ این پرسش‌ها و پرسش‌های دیگری از این دست، انگیزۀ اصلی ما برای ایجاد این پرونده و پرداختن به این موضوع بود. این پرونده باز خواهد بود و به مرور، مطالب دیگری به آن افزوده خواهد شد.

داستان حوزۀ علمیه

داستان حوزۀ علمیه

این شیوۀ مواجهه با متن، که از دیرباز در میان عالمانِ ما در قرون گذشته رواج داشته و تنها در حوزۀ علمیۀ و روش تحصیلی آن محفوظ مانده است، مسئله‌ای است که قطعاً می‌تواند راه‌هایی را در ادبیات مدرن و معاصر و خصوصاً ادبیات داستانی بگشاید. شاید این حق ما بود که خیلی زودتر از بورخس، جهان‌های تو در تو و متکی به متن و زنده در متن، بیافرینیم، اگر سنت علمی بومی‌مان به شکلی صحیح ادامه می‌یافت یا زودتر، به یاد بهره‌گیری …

ادامه محتوا ›

به آیندۀ این ادبیات داستانی امیدوارم

به آیندۀ این ادبیات داستانی امیدوارم

من بسیار به آینده ادبیات داستانی که توسط این بچه‌ها نوشته می‌شود، امیدوارم. این بچه‌ها اکثراً کتاب‌خوان‌های حرفه‌ای هستند، یکی دو زبان بلدند، سنت را کم و بیش می‌شناسند و قادر به نوشتن از موضوعاتی هستند که دیگران چندان ورودی به این موضوعات ندارند. …

ادامه محتوا ›

پسرانِ قم؛ پروندۀ تجربه برای چهار رمان‌نویس حوزوی

پسرانِ قم؛ پروندۀ تجربه برای چهار رمان‌نویس حوزوی

شمارۀ آذر ماه‌نامۀ «تجربه» صفحاتی را به چهار رمان‌نویس حوزوی اختصاص داده است. …

ادامه محتوا ›

داستان، داستانی دیگر دارد

داستان، داستانی دیگر دارد

من بارها گفته‌ام و نوشته‌ام که نگاه حوزه به ادبیات، نگاه ابزاری است و این نگاه، ادبیات را به ضد خود تبدیل می‌کند. ادبیات، جهان دیگری است. به نظر من بیشترین سودی که حوزه و حوزویان می‌توانند از داستان ببرند، در خواندن آن است. ما به خواندن داستان بیشتر نیاز داریم تا نوشتن داستان؛ چنانکه غیر حوزویان هم نمی‌توانند اثر حوزوی بیافرینند و بهتر است در این قلمرو، مصرف‌کننده باشند. …

ادامه محتوا ›

ادبیات داستانی در حوزه علمیه قم یا ظهور «مکتب داستان قم»

ادبیات داستانی در حوزه علمیه قم یا ظهور «مکتب داستان قم»

داستان‌های نوشته شده توسط طلاب معمولاً طرح دغدغه می‌کنند، به دنبال حل مسأله بنا بر آنچه در حوزه سالها با آن انس گرفته‌اند سؤال می‌کنند و نیازی به شبهه افکنی نمی‌بینند. هرچند که داستان‌نویسی در همه زمان‌ها نشان داده است که مستعد طرح شبهه است و نویسندگان بسیاری از این فضا برای شبهه افکنی بهره گرفته‌اند. …

ادامه محتوا ›

این اندوهان عظیم

این اندوهان عظیم

رمانی خوش‌ساخت با نثری راحت و زیبا از نویسنده‌ای که تاکنون از او چیزی نخوانده بودم. او ساختار رمان خود را دقیقاً با بهره‌گیری از عناصر فیلم‌نامه‌نویسی نوشته است. زمان، مکان، فضا و شخصیت‌ها کاملاً دقیق و حساب‌شده سرجای خود قرار دارند. زمان، سال ۱۳۶۳ در بحبوحه جنگ ایران و عراق، و فضا، ‌ فضای دلهره و دلواپسی است. …

ادامه محتوا ›

 

چرا هر صبح نمی‌میریم؟

چرا هر صبح نمی‌میریم؟

«هر صبح می‌میریم» داستانی است که با قلم سیداحمد بطحایی سال ۱۳۹۴ در نشر افق به چاپ رسید و به بازار داستان راه یافت. این رمان شامل سه فصل روزگار جهنم، روزگار برزخ و روزگار دنیا است با همین ترتیب. …

ادامه محتوا ›

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

تمامی حقوق برای پایگاه اینترنتی «ادبیات اقلیت» محفوظ است.

رفتن به بالا